Telefonfülkék a parancsnok sátra mellett

A német Neue Photographische Gesellschaft cég Világháború 1914-16. című sztereofénykép sorozatának 89. képe „Telefonfülkék a parancsnok sátra mellett, a honnan utasítások mennek a rajvonalba” címet viseli.

(Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye)

89

A sztereofénykép anaglif formában

Nezopontok-b1-3D

89anaglif
89anim

A sztereofénykép animált gif formában

A sztereofényképen megörökített helyszín megegyezni látszik a Das interessante Blatt 1914. november 19-én a 4. oldal jobb felső sarkában megjelent kép helyszínével (de nem ugyanarról a felvételről van szó!). Külön érdekesség, hogy a lapban megjelent német képaláírás teljesen azonos a sztereo-sorozatban megjelent kép szövegével. A lapban ugyanott megjelent szomszédos kép alapján konkrétumokat is megtudhatunk a katonákról, hiszen ennek a képnek a szövege: „Der Kommandant des 11. Korps FZM. Ljubicic mit seinem Generalstabschef Oberst Rieml leitet im Kommandozelte die Operationen seines Korps.” (Ljubicsics István táborszernagy a XI. hadtest parancsnoka. Mellette áll balról Rieml ezredes, a táborszernagy segédtisztje.)

A képek készítőjére egy sor utal: „Nach einer photographischen Aufnahme unseres Kriegsberichterstatters.”

dib_19141119-4

A térhatású fényképen ábrázolt helyszín megegyezni látszik azzal a helyszínnel, amely a Tolnai Világlapja című képes hetilap 1914. december 10-i számának 7. oldalán közölt fényképén látható.

tvl_1914_12_10_07